Przepis i sposób przygotowania na: Babcine ciasto z posypką
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka- dodajemy po dwie łyżeczki mąki i cukru- odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jaja , żółtka, cukier, cukier waniliowy, aromat waniliowy, startą skórkę z cytryny i pomarańczy ucieramy z kostką masła.
Do przesianej przez sitko mąki ( 1kg) dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka i utartą wcześniej masę- wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
POSYPKA
1/2 kg mąki mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z posiekanym masłem- ugniatamy masę.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy natłuszczonymi palcami na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Na wierzch układamy spłaszczone palcami kawałki posypki.
Odstawiamy na 30 minut by jeszcze wyrosło.
Pieczemy około45 minut w temperaturze 180 stopni.