Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie- przepis na ciasto
Na samym początku roztopić 50 g masła i je ostudzić. Do miski dodać wszystkie składniki i rozpuszczone masło(oprócz 200 gr pozostałego masła). Wyrobić ciasta- takie,aby nie kleiło się do rąk. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 2 godziny,aby się schłodziło. Po tym czasie ciasto wyjąć rozwałkować i na sam środek umieścić 200 g miękkiego masła. Zwinąć w kopertę i zwałkować. Ponownie zwinąć i zawinąć w folię- i do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie czynność powtarzamy wałkujemy, składamy, zawijamy i do lodówki . Tą czynność trzeba powtórzyć około 6-7 razy co 2 godziny. Po tym czasie chłodne ciasto rozwałkować i podzielić na mniejsze części. Zawinąć w folię i zamrozić/albo przygotować z niego danie.