Przepis i sposób przygotowania na: Cesarski ryż
2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zestawić z ognia.
Ryż zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Włożyć do mleka, gotować, aż całkiem wchłonie mleko i będzie miękki.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Pozostały cukier i 2 żółtka dodać do ryżu, wymieszać. Przełożyć do miski, odstawić do wystygnięcia.
Pozostałe jajka i białka rozmącić. Zagotować resztę mleka, przestudzić, dodać do jajek. Masę podgrzewać ubijając, aż będzie gęsta jak śmietana (nie gotować). Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do kremu, wymieszać. Śmietanę ubić. Krem połączyć z ryżem i śmietaną.
Gruszki przekroić, wykroić gniazda nasienne. Owoce ułożyć w formie, przykryć ryżem. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Wyjąć z formy, ozdobić owocami.