Sposób przygotowania

Białą fasolę moczyć przez noc w wodzie, następnie zagotować i gotować ok 30 minut.
W głębokim garnku podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w wiórki, drobno posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę i mięso pokrojone w kostkę (golonka powinna być bez skóry).

Jak wszystko władnie się zarumieni to należy dodać pomidory z puszki (ja rozdrobniłam je blenderem przed dodaniem), fasolę i gorący bulion.

Zupę zagotować, przyprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką w proszku.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente, świeżo siekaną bazylią i świeżo startym parmezanem. Jako dodatek doskonale sprawdza się chrupiąca bagietka

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !