Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z krewetkami i cukinią
* krewetki królewskie mrożone - 15 sztuk,
* makaron Tagliatelle, wstążki - 5 gniazd,
* cukinia młoda, mała i bezpestkowa - 1 sztuka,
* sos słodko-kwaśny Łowicz,
* kapary w zalewie - kilkanaście sztuk,
* pomidorki koktajlowe - kilka,
* natka pietruszki,
* Marynata do krewetek:
* oliwa z oliwek - 4 łyżki,
* sok z cytryny - 3 łyżki,
* sól,
* świeżo mielony pieprz,
* papryka czerwona słodka - 1/2 łyżeczki,
* cukier - szczypta,
* czosnek - 2 ząbki,
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki rozmrozić, przepłukać zimna wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, paprykę mieloną, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę cukru wymieszać w szklance. Krewetki dokładnie połączyć z marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, po czym odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Przełożyć do płaskiego naczynia i uformować 5 zbliżonej wielkości gniazdek. Cukinię obrać (jeżeli ma młodą, miękką skórkę obieranie nie jest konieczne), umyć i ususzyć. Pokroić w pól-plastry. Pomidorki koktajlowe umyć, ususzyć i pokroić na cztery części. Natkę pietruszki przepłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć i porwać na małe listeczki. Krewetki wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzana patelnie i smażymy często mieszając. Po ok 2 minutach dodajemy cukinie, mieszamy i smażymy przez ok 6-8 minut do miękkości krewetek. Sos słodko-kwaśny Łowicz - ok 2/3 słoiczka - przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofali przez 40 sekund. Polewamy sosem każde gniazdo z makaronu, po czym kładziemy po 3 krewetki, cukinię, po kilka odsączonych kapar i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość ozdabiamy natką pietruszki. W razie potrzeby podgrzewamy w mikrofali. Podajemy na ciepło.