Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stół, uformować wgłębienie, wlać w nie żółtka, śmietanę alkohol; dodać odrobinę soli. zarobić ciasto ; powinno uzyskać konsystencję ciasta na makaron.

Wyrabiać trzeba jakieś 15-20 min aby powstały weń pęcherzyki powietrza. Dostatecznie wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące. Wyrobione ciasto.przykryć i odstawić na jakieś 15 min do wyrośnięcia.

Wałkować porcjami jak najcieńsze placki i krajać na paski szerokości 2 cm . Długość nie powinna przekraczać 10 cm. Każdy chrust posypać mąką.

Uformowane chrusty powrzucać porcjami na rozgrzany w rondlu smalec. Po wypłynięciu ułożyć na bibułę , żeby odciekły z tłuszczu. Posypać przez sitko wymieszanym cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Pycha!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !