Przepis i sposób przygotowania na: Herbata biała - kwiat
Od kiedy pierwszy raz spotkałam się z taką herbatą jestem jej zagorzałą zwolenniczką. Nie dość, że świetnie smakuje to na dodatek bardzo ładnie wygląda. Jej wadą może być cena - kilka zł za 1 sztukę, ale gdy policzymy dokładnie okaże się, że wcale tak droga nie jest ponieważ wystarcza na ok. 1,5-2 naparu.
Zagotowujemy wodę, najlepiej źródlaną albo filtrowaną co pozwoli nam w pełni cieszyć się smakiem herbaty. Szykujemy przeźroczysty dzbanek i wyparzamy go gorącą wodą aby był ciepły. Przeźroczysty dlatego, że pięknie rozwinięta herbata wygląda bardzo dekoracyjnie.. Woda do parzenia herbaty zielonej i białej nie powinna być wrząca, ale mieć temp. ok. 70-90st.C. Nie posiadam odpowiedniego termometru więc po zagotowaniu po prostu odstawiam wodę na kilka minut żeby przestygła. Gorącą wodą zalewam 1 szt. herbaty i odstawiam na kilka minut aż całkowicie się rozwinie. Można też ustawić dzbanek (jeśli jest żaroodporny) nad podgrzewaczem.Następnie rozlewam napój do filiżanek czy kubeczków. Potem mogę ją zalać jeszcze 1 czy 2 razy i napar jest równie pyszny choć może trzeci nie będzie już tak intensywny.
Napar jest dość jasny, lekko zielonkawo-żółty i z kwiatowym, delikatnym zapachem i smakiem.
Ja takiego naparu nie słodzę niczym żeby nie psuć smaku, ale jak ktoś chce to można...polecam jednak raczej cukier brązowy albo miód w/g własnego gustu...