Przepis i sposób przygotowania na: Rajska wyspa
z podanych szkładników zagnieść ciasto i podzielić na 3 cześci. Wyłożyć na natłuszczoną prostokątną formę i piec ok. 10-15 min każdą część.
Masa grysikowa:
mleko, cukier kryształ, cukier waniliowy i grysik zagotować i ostudzić. Następnie utrzeć 2 kostki masła (dałam dwie żeby było więcej masy do dekoracji) z cukrem pudrem i dodać przestudzone mleko z grysikiem. Do smaku można dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
Masa jabłkowa:
obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie wsypać galaretkę i jeszcze chwilę prażyć.
Przepis na śliwki w syropie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/77557/sliwki-w-syropie.html
Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
Przełożenie:
ciasto posmarować powidłami, następnie masą grysikową. Na masę ciasto, masę jabłkową, ciasto. Na cieście ułożyć śliwki z syropu (bez skórek), boki udekorować masą i na górę wylać tężejącą galaretkę.