Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

CHŁODNIK PO LITEWSKU

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zsiadłe mleko
750 ml.
śmietana lekko kwaśna
1/2 szkl.
botwina
1 pęczek
koperek
1/2 pęczka
pietruszka
1/2 pęczka
ogórek
1 sztuka
jajko
2 sztuki
ocet winny
2 łyżki
sól do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: CHŁODNIK PO LITEWSKU

Oddzielnie zmiksować mleko i śmietanę. Połączyć i dalej ubijać, aż na powierzchni pojawi się piana. Botwinę drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Dodać posikaną zieleninę, a po 15 minutach ocet. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 25 minut. Osączyć z soku. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i octem winnym. Schłodzić. Do talerzy włożyć jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki. Zalać chłodnikiem.
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 01.08.2012 09:40
Rewelacja
Zoso 07.02.2012 20:37
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak