Przepis i sposób przygotowania na: Pączki na zimno
Jajka utrzeć z cukrem ,dodać margarynę(prawie płynną)i nadal ucierać,na tym etapie całość wygląda jak zważona ,ale proszę się tym nie przejmować ,następnie dodajemy mąkę ,alkohol,sól i drożdże z mlekiem .Wyrabiamy ciasto tak około 5 min,ciasto jest troszkę klejące ,ale łatwo odkleja się od ręki ,miskę w której robiliśmy ciasto wstawiamy do większej napełnionej woda (woda ma nam się nie przelewać do ciasta)i zostawiamy do wyrośnięcia.Stolnicę delikatnie pokryć mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto które delikatnie rozciągamy dłońmi posmarowanymi mąką na placek do 2 cm grubości.Przy pomocy szklanki wycinamy krążki na co drugi nakładamy porcję marmolady ,przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy dokładnie brzegi ,nadając zgrabny kształt pączka ,zostawiamy do wyrośnięcia ,ale nie za długo .
Paczki smażymy w gorącym tłuszczu ,ja robię to we frytkownicy i ponoć najlepsza temp tłuszczu to 175st .Gotowe możemy polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem .
Z tej porcji mi wychodzi od 25 do 27 średniej wielkości pączków .