Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto półkruche z konfiturą wiśniową
Przygotować konfiturę (można dzień wcześniej): wiśnie w garnku zasypać połową pozostałego cukru i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Wiśnie odłączyć od soku i przełożyć na patelnię, dodać resztę cukru i zasmażać 20 minut (aby się nie przypaliło można podlać odrobiną soku). Przestudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Jedną część rozwałkować, przełożyć na blachę, posypać połową kakao, nakłuć widelcem. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta, z tym, że trzeciej nie posypujemy kakao. Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut.
Ubić pianę z białek. dodać cukier i 6 łyżek soku wiśniowego. Wyjąć ciasto, rozsmarować na nim konfiturę wiśniową, wyłożyć pianę ubitą z białek i posypać startym zamrożonym ciastem półkruchym. Ponownie wstawić do piecyka na około 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Najlepsze jest na następny dzień.