Przepis i sposób przygotowania na: Dachówki migdałowe
2 ciężkie blachy bardzo grubo wysmarować masłem.
Rozdrobnić lekko podpieczone migdały z 2 łyżkami cukru pudru.
Masło utrzeć mikserem na krem, dodając pozostały cukier puder i esencję z gorzkich migdałów. Stopniowo dodać białka.Dokładnie wymieszać.
Zmielone migdały wymieszać z przesianą mąką i dodać do masy.
Na blachach, w sporych odległościach od siebie, układać po łyżeczce ciasta. Łyżką rozprowadzać ciasto, tworząc cieniutkie krążki o średnicy około 8 cm i równej grubości. Każde ciastko posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika na 5-6 minut. Ciastka są gotowe gdy brzegi staną się rumiane, a środek pozostanie blady.
Bardzo szybko podważać upieczone ciastka łopatką, formować z nich dachówki np. na wałku i przekładać do ostudzenia na kratkę. Jeśli nie udało się uformować dachówki przed stwardnieniem ciasta, należy włożyć blachę z powrotem do piekarnika na 15 - 30 sekund. Po czym powtórzyć formowanie.
Smacznego!