Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku
Napęczniałą fasolę wrzucić do garnka,dodać kostkę mięsną,wieprzową i rosołową.Dodać pokrojona marchewkę,liście laurowe i ziele angielskie.Wrzucić także kości wieprzowe i ćwiartkę z kurczaka.Całość gotować do chwili,aż mięso będzie miękkie.Mięso i kości wyciągnąć z garnka,przestudzić,obrać,następnie wrzucić z powrotem do garnka i gotować.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i całość podsmażyć na patelni i wrzucić do garnka.Dodać 2 łyżki papryki mielonej,1,5 łyżki majeranku i 2 łyżki smalcu oraz pieprz do smaku.Wszystko doprawić przyprawą do fasoli.Po kilku minutach dodać rozcieńczony w połowie szklanki wody koncentrat pomidorowy.Całość gotować do chwili,aż fasola będzie bardzo miękka.