Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Łezki pączkowe ze śłiwkami

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
50 dkg
drożdże
4 dkg
mleko ciepłe
200 ml
masło
6 dkg
cukier
6 dkg
żółtko jajek
2 szt
sól
do smaku
Sklep Prymat
rum
3 dkg
olej do smażenia
do smaku
śliwki suszone
30 szt
cynamon
do smaku
Sklep Prymat
cukier puder
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łezki pączkowe ze śłiwkami

Mąkę przesiać do miski, drożdże rozkruszyć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem po czym dodać plaska łyżkę mąki i wlać rozczyn do wgłębienia w mące. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę cukru,rozpuszczone masło, żółtka, rum, sól i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić by podrosło. Łyżką nabierać małe porcje, na które rozpłaszczając dajemy śliwkę. Obwijając ciastem formować łezkę. Smażyć na tłuszczu a gorące posypać cukrem pudrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 30.05.2011 10:16
pycha
tomek18 24.04.2011 08:45
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak