Przepis i sposób przygotowania na: Salatka z kaparami, ziemniakami, kurczak
* pierś kurczaka podwójna,
* pieczarki świeże - 125g,
* cebula czerwona - 1 duża,
* kukurydza - puszka,
* groszek - puszka,
* ogórek konserwowy - 2 większe sztuki.
* keczup jagodny lub pikantny,
* ziemniaczki sałatkowe z puszki lub ugotowane i obrane - ok 400g po odsączeniu,
* kapary konserwowe - kilka łyżek,
* majonez - 6 łyżek,
* jogurt naturalny gesty - 4 łyżki,
* sok z cytryny - łyżeczka,
* pieprz świeżo zmielony,
* ząbek czosnku (niekoniecznie),
* sól, pieprz,
* maggi, sól, pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, kolendra mielona - lub inny, ulubiony zestaw przypraw do piersi kurczaka.
*
*
PRZYGOTOWANIE:
Piersi kurczaka pokroić drobno i dobrze przyprawić. Podsmażyć na suchej patelni. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, podsmażyć drobno pokrojone pieczarki, które lekko posolić i posypać pieprzem ziołowym. Warzywa z puszki odsączyć z zalewy, ogórek drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i ewentualnie zmiażdżony czosnek. Ziemniaki pokroić w pól plastry. Cebule pokroić w drobna kosteczkę. W dużej, przezroczystej salaterce układać kolejno warstwami: piersi z kurczaka, pieczarki, cebule, keczup, kukurydze, groszek, ogórek konserwowy, majonez, ziemniaki, które posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, odsączone kapary i znowu ziemniaki, posypane pieprzem. Przetrzymywać pod przykryciem w lodówce.