Przepis i sposób przygotowania na: Małże w sosie cytrynowym z pesto rosso
* mule mrozone, wstepnie przegotowane - 250g,
* cebula biala - 2 sztuki sredniej wielkosci,
* pieczarki - 250g,
* cytryna,
* pesto czerwone - 2 lekko kopiaste lyzki,
* maslo - 3 lyzki,
* czosnek - 3 zabki sredniej wielkosci,
* sól - ok lyzeczka,
* cukier - lyzeczka,
* pieprz ziolowy,
* swiezo zmielony pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Mule rozmrozic, przeplukac i najlepiej pozostawic w zimnej wodzie na kilka godzin. Wyplukac wszelkie zanieczyszczenia i osaczyc na sicie z nadmiaru wody. Pieczarki obrac, w razie potrzeby przeplukac i pokroic w plasterki. Cebule i czosnek posiekac w kosteczke, Wycisnac sok z calej soczystej cytryny, mnie wyszlo 5 lyzek, wymieszac go z pesto. Na patelni rozpuscic maslo, wrzucic cebule i czosnek, podsmazyc przez minute, dodac cukier, wymieszac.Krótko podsmazyc, dodac pieczarki, pieprz ziolowy i wymieszac. Smazyc czesto mieszajac. Gdy pieczarki zmiekna, dodac malze, sól, sok z cytryny i pesto. Smazyc co jakis czas mieszajac do miekkosci malzy - trwa to okolo 5-10 minut. Posypac swiezo zmielonym pieprzem. Podawac na goraco z pieczywem lub makaronem ryzowym.