Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy
Ubijamy białka jaj .Dodajemy cukier i żółtka po chwili. Dokładanie wyrabiamy .Zmniejszamy obroty robota i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia .Delikatnie mieszamy .Wylewamy na blaszkę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i obsypana mąką .
Drugi biszkopt szykujemy tak samo tylko dosypujemy kakao .Pieczemy w 170* C przez 35 minut .
Kremy szykujemy wg przepisów na opakowaniu .
Na poncz mieszamy wódkę z wodą .
Upieczone biszkopty przekrawamy na pól .Nasączamy ponczem. Na pierwszy blat biszkoptowy nakładamy paski jagód ze słoika od węższej strony ,jak nie mamy może by to dżem .Wykładamy warstwę kremy czekoladowego .Opcjonalnie można dodać do niego pokruszone orzechy włoskie. Przykrywamy białym blatem .Kropimy lekko ponczem wykładamy biały waniliowy krem .Przykrywamy ciemnym blatem ,skrapiamy ponczem i znów robimy z jagód paski lub jak kto woli można posmarować po całej powierzchni blatu. Wykładamy krem czekoladowy .Wierzch smarujemy białym kremem ,ozdabiamy kremem czekoladowym i lukrem .