Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Biszkopt kakaowy z masą śmietankową

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
8 szt
mąka pszenna
1 szkl
mąka ziemniaczana
2/3 szkl
cukier puder
50 dag
kakao
3 łyżki
rum
3 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
margaryna
30 dag
śmietana kremówka
1,5 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
sok z cytryny
do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt kakaowy z masą śmietankową

Żółtka utrzeć z 1,5 szkl cukru pudru do białości. Ciągle ucierając dodawać stopniowo zmieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do brytfanny, wyłożonej folią aluminiową, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 35 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 placki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, wystudzić, Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę. Gdy utarte dodawać stopniowo śmietankę, sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę i dowolny aromat. Upieczone ciasto skropić wodą z rumem, przełożyć masą , ozdobić według uznania. Włożyć do lodówki, schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skakanka 06.04.2023 19:18
Czy śmietankę należy ubić? Przed dodaniem do margaryny?
Doradca Smaku 07.04.2023 11:03
Nie, śmietanki nie ubijamy.
Agnieszka-87-25 07.05.2017 07:58
bardzo proste ciasto na szybko
misia53 29.03.2013 01:10
takie ciacho to bym zjadła..
romanrafal
romanrafal 25.01.2013 15:29
pycha
Iwusia 14.06.2012 23:10
wygląda wspaniale
Renata22 31.12.2011 17:58
pięknie wyglada
Neetka90 24.02.2011 21:00
super przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak