Sposób przygotowania

Posiekać masło z mąką, dodać żółtka, droższę rozpuszczone w 1/4 szklance letniego mleka, śmietanę ( kwaterka = 1-1,5 szklanki ). Ciasto dokładnie dokładnie zamieszać. Odstawić do lodówki na około 1 godziny. Następne ciasto podzielić na kilka kawałków, rozwałkować na kształt koła i wycinać trójkąciki. Na trójkąciki nakładamy ok. 1 łyżka powidła ( twardego) i starannie zawijamy ciasto od szerszej do węższej strony. Można powycinać nożem otwory. Piec w 180 stopniach około 25-30 min na rumiany kolor. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Smacznego !!!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !