Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa żurek

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żurkowy
500 ml
kiełbasa podwawelska
15 dag
kiełbasa śląska
15 dag
kiełbasa zwyczajna
15 dag
boczek
20 dag
ziemniaki
4
Liść laurowy suszony Prymat
3
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
czosnek ząbki
3
kminek Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
marchewka
2
seler
1/2
kostka rosołowa
1
biała kiełbasa
3
jajko ugotowane na twardo
4

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa żurek

Do zimnej wody wkładamy marchewkę oraz seler i stawiamy na mały ogień. Gdy zacznie się gotować dodajemy białą kiełbasę, kostkę rosołową, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy. W międzyczasie kiełbasy kroimy w pół-plasterki i prażymy na patelni. Gdy biała kiełbasa się ugotuje wyjmujemy, kroimy w plasterki, a do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki. Podczas gdy ziemniaki się będą gotować w moździerzu ucieramy drobno pokrojony czosnek z majerankiem oraz kminkiem. Gdy ziemniaki będą lekko miękkie do zupy wlewamy żur, dodajemy prażoną kiełbasę oraz kiełbasę białą, pokrojony w paski boczek (jeśli boczek będzie tłusty można też wyprażyć) oraz majeranek i kminek wymieszany z czosnkiem. Gotujemy ok. 10-15 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 23.02.2012 17:42
smaczny
anulka69 13.12.2011 09:21
ale pycha
Izabela/bella81 06.05.2011 10:07
coś pysznego
IZABELA29 24.02.2011 14:25
pysznie aż mam chęć zrobić.
pacpaw 23.02.2011 20:54
omlet zrobiony czeka na dodanie do księgi, ale po kolei. Mam kolejkę zdjęć i przepisów do dodania :o)
Jolanta_P-S 23.02.2011 18:08
też dzisiaj miałam żurek, ale że przepis już mam to nie wrzucałam zdjęć;) a gdzie te obiecane omlety? ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak