Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kurek.
* ok.0,5 kg mrożonych kurek (ja miałam wcześniej ugotowane)
* 2 cebule
* plaster masła -ok.4dag
* 50 ml białego wytrawnego wina
* szczypta gałki muszkatołowej
* 3 szklanki gotowego bulionu warzywnego
* 0,5 szklanki śmietany 12 %
* plaster boczku surowego wędzonego ok.10 dag
* sól,pieprz
* 1/3 pęczka natki pietruszki
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kosteczkę cebule.Zeszklić a następnie wrzucić także pokrojony w kostkę boczek wędzony.Podsmażyć.Wsypać kurki i chwilę smażyć razem.Na koniec podlać winem i zagotować.Wlać bulion,doprawić gałką muszkatołową,solą i pieprzem i gotować ok.3 minut.Odstawić z palnika.
Do śmietany wlać trochę zupy i energicznie rozmieszać.Wlać ją do garnka i wymieszać.Do każdego talerza wlać porcję zupy i posypać natką z pietruszki.
Ja podałam z pieczywem, w oryginale były grzanki np. z serem lub bagietka.
Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego Sól i Pieprz.Ilości składników są troszkę inne i w oryginale kurki były świeże.Czas przygotowania też wtedy jest dłuższy.