Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzić ciepłym maliem,dodać 1 łyzkę mąki i 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli.Odstawić zaczyn do wyrośnięcia ,aż podwoi swoją objętość.
Żóltka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Do mąki dodać drożdże wraz z ubitymi żółtkami i aromatem.Wyrobić ciasto,dolewać w miare potrzeby ciepłem mleko,tak aby ciasto było nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy.Gdy zacznie odstawać od ręki wlać ciepły (nie gorący ) tłuszcz i jeszcze razem wyrabiać.
Nastepnie wyłozyc ciasto do miski ,lekko opruszyć maka i przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie serowe:
30 dkg tłustego sera twarogowego
17 dkg cukru
1 cukier waniliowy
4 żóŁtka
8 dkg masła
10 dkg rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Ser zmielić ,utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku,rodzynki, cukier waniliowy i stopione masło ,skórkę pomarańczową.

Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i pociąć na 4 pasy długości i szerokości foremki,w której zamierzamy piec ciasto.Trzy paski ciasta posmarować nadzieniem,pozostawiając 1 cm wolnego brzegu i układać jeden na drugim.Przykryć ostatnim czwartym paskiem.
Zlepić dokładnie brzegi ,a następnie całość skręcić wokół swojej własnej osi,Ciasto włożyć do foremki wyłożonej folią ,posmarować na wierzch białkiem
i pozostawić aby wyrosło.
Piec 45-55 minut (w zależności jaka foremka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu polukrować i ozdobić.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !