Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy
Krem czekoladowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego, 10 dag cukru, 3 szklanki mleka, 15 dag czekolady gorzkiej, 2,5 kostki masła, 2 łyżeczki spirytusu
WYKONANIE:
Biszkopt: Jajka ubić z wodą mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania puszystej masy. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo do jajek, nadal ubijając przez 2 do 3 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiewać do jajek, delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Wylać ciasto do tortownicy (średniej – 32cm). Piec w piekarniku 180 stopni przez 20 do 30 minut. Po wyjęciu z formy i ostudzeniu przekroić na 3 krążki. Można do pieczenia rozłożyć ciasto do dwóch jednakowych tortownic: do jednej 3/4 ciasta a do drugiej resztę. Po upieczeniu i ostudzeniu grubszy placek przekroić na połowę.
Krem czekoladowy: Budynie ugotować na mleku, dodając cukier. Czekoladę połamać na kawałki i dodać do gorącego budyniu, aby się rozpuściła. Przykryć folią i ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu. Dodać spirytus.
Przekładanie tortu: Pierwszy krążek – 1/3 masy – drugi krążek – 1/3 masy – trzeci krążek – pozostałą masę rozsmarować po wierzchu i po bokach tortu.
Udekorować wg uznania.