Sposób przygotowania

Na stolnicę (albo do miski) przesiać mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Można także zrobić inaczej: miód zagotować z margaryną i przyprawami, schłodzić i połączyć z mąką, cukrem, sodą i jajkiem ( w tej wersji łatwiej się zagniata).
Ciasto po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na natłuszczonej blasze (albo na papierze – ja wolę papier, bo potem nie muszę blachy szorować) zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
Piec ok. 10-15 min. w 160-170 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe.
Pierniczki udekorować według własnej inwencji twórczej:)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    jakie fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !