Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z mąki żytniej

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia
1/2 kg
jajko
3 szt
skórka z pomarańczy
1-2 łyżki
budyń czekoladowy
1 szt
kakao
4 łyżeczki
woda
250 ml
cukier waniliowy
2 szt
Sklep Prymat
słodzik
15 pastylek
drożdże
1/2 kostki
olej
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z mąki żytniej

mieszamy połowę wody z połową mąki i z jajami, dodajemy słodzik i cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, musi być klejące, w razie potrzeby dodać wodę. Wkładamy do teflonowego rondla i zostawiamy w lekko podgrzanym piekarniku do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 st C przez ok 40-50 minut. Przy sprawdzaniu patyczkiem, ciasto ma zostać na patyczku, ale nie może się mazać. Podać polane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak