Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z rodzynkami
* solone śledzie Matjasy - 1kg,
* cebula biala - 4 duze sztuki,
* rodzynki - 2/3 szklanki,
* olej - 1/2 szklanki,
* koncentrat pomidorowy - 150g,
* sok z cytryny - 1 lyzka,
* cukier brazowy (lub bialy) - 2 lyzki,
PRZYGOTOWANIE:
Sledzie pluczemy i moczymy przez kilka godzin w zimniej wodzie. Osaczamy i osuszamy za pomoca recznika papierowego. Kroimy na prostokatne kawalki. Cebule obieramy, myjemy i suszymy, po czym kroimy na pólpiórka. Rodzynki pluczemy i moczymy w cieplej wodzie, az specznieja - przez okolo 15 minut. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebule, która posypujemy lyzka cukru
. Szklimy, ale nie podsmazamy do zbrazowienia. cebula musi byc mieciutka. Gdy cebula nam sie zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i na koncu dodajemy rodzynki. Smazymy przez okolo 2 minuty. Nie dodajemy soli i pieprzu. Mozemy dodac wiecej cukru lub soku z cytryny do smaku
. Gdy cabulka przestygnie, w szklanym naczyniu ukladamy kawalki sledzia, które przykrywamy warstwa pomidorowej cebulki z rodzynkami. Wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki sie przegryzly.