Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczne z pieczarkami brokułem
* jaja ugotowane na twardo - 7 sredniej wielkosci,
* jajo surowe - 1,
* zóltko - 1,
* pieczarki swieze - 6 sztuk,
* cebula biala - 1,
* brokul (rózyczki) - 1/2 sztuki,
* natka pietruszki - peczek,
* koper (suszony) - 1 lyzka,
* ser zólty - 100g,
* oliwa - 3 lyzki,
* maka pszenna - 2 lyzki,
* maka lub bulka do obtaczania,
* olej do smazenia,
* sól, pierz, cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Doskonale z sosem serowym, lub podgrzane pod plasterkiem zótlego sera.
Brokula ugotowac w osolonej wodzie (ja gotuje w wodzie z vegeta). Jaja obrac ze skorupek i drobno posiekac/zetrzec na tarce/zetrzec na specjalnej tarce do jajek. Cebule i pieczarki obrac. Ser (uzylam Emmentalera) zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Cebule umyc, osuszyc i zetrzec na tarce o drobniutkich oczkach. Pieczarki - najwygodniej osobno ogonki, osobno kapelusze - obrac i drobno pokroic. Na patelni podgrzac oliwe i wrzucic pieczarki, podsmazyc minutke i dodac starkowana cebule, przyprawic delikatnie sola, cukrem
i pieprzem ziolowym, podsmazyc 2-3 minuty i schlodzic. Jajo i zóltko rozkócic, natke umyc, osuszyc i drobno posiekac. Brokula odcedzic, podzielic na pól, oddzielic rózyczki od lodyzek i drobno je pokroic. Do miski wrzucic rozdrobnione jaja, pieczarki z cebula, brokula, starty ser, rozbeltane jajo z zóltkiem, 2 lyzki maki, posiekana natke pietruszki, koper i doprawic do smaku
. W osobnym naczyniu przygotowac make lub bulke tarta do obtaczania. Przed klepaniem kotlecików rozgrzewamy patelnie z olejem (dosc glebokie smazenie), posypujemy wewnetrzna czesc dloni maka i klepiemy kotleciki, które obtaczamy dokladnie w mace i wrzucamy na goracy tluszcz. Smazymy do zbrazowienia z obu stron. Kotlety podawac z sosem serowym lub podgrzane pod plastrem zóltego sera.