Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z kluseczkami z tofu
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni teflonowej i zagnieść z kremem tofu. Łyżeczką od herbaty formować małe kluski, układać na sicie w garnku z wrzącą wodą i gotować na parze 10 minut.
Pomidory sparzyć, obrać i ostrożnie wyciąć głąb. Miąższ pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać.
Szalotki i czosnek podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać pomidory i poddusić. Wlać sok pomidorowy, bulion warzywny wymieszany z mąką sojową. Przyprawić solą, papryką, chili i sosem worcester. Zupę gotować 15 minut, potem przetrzeć przez sito.
Do zupy włożyć kluseczki tofu. Jeszcze raz podgrzać. Podawać posypane bazylią.