Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane pałeczki schabowe z dipem paprykowym
• kolendrę i kmin rzymski podprażyć na suchej patelni, rozgnieść,
• z sosu sambal olelek, zmiażdżonych przypraw, papryki, soku z limonki, 1 łyżki oliwy, soli i pieprzu zrobić marynatę, polać nią mięso i włożyć na 30 minut do lodówki,
• papryki pokroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i piec razem z całym nie obranym czosnkiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut,
• następnie papryki włożyć do woreczka foliowego i dokładnie zawinąć, po chwili wyjąć i zdjąć z nich skórkę, czosnek obrać,
• paprykę i czosnek zmiksować na gładką masę z 1 łyżką oliwy, na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki,
• pałki schabowe piec na rozgrzanym grillu przez 15 min kilkakrotnie obracając,
• podawać z dipem paprykowym