Sposób przygotowania

Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste. Podawać na gorąco z sosem jagodowym lub innym owocowym, stopionym masłem i cynamonem albo z pieczenią i sosem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Chani

    Wyglądają bardzo smakowicie - takie robiła moja babcia :>
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    kurczę muszę zrobić bo lubimy ale nieiwem czy sie udadzą
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    zrobiłam rewelacja :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    pamiętam, że takie podawali w przedszkolu :-) oj jak to już było dawno... kupne nigdy nie były już takie smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super pomysł! pycha !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !