Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z kolendry, marchwi i migdałów
Przepis dostałam od mamy. Niestety tylko w około 30 procentach, bo niestety tak to już jest jak się śpi i jednocześnie ogląda kuchnie.tv. Miałam listę składników, wiedziałam, że receptura pochodzi z programu Jamiego, więc poskładałam to jakoś w kupę. W efekcie końcowym stworzyłam na serio zdrową, smaczną i o wyjątkowym smaku surówkę.
Surówka z marchwi z dodatkiem migdałów i kolendry:
- 6 marchwi
- garść płatków migdałowych
- 1 świeże chilli
- 1 świeża kolendra
- 2 cm imbiru
- sok z cytryny
- oliwa extra vergin
- sól, pieprz, cukier
Marchew obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Następnie starłam chilli i imbir na mniejszej tarce. Do tego dodałam kolendrę. Proponuje jej nie siekać, tylko lekko porwać, aby były widoczne większe kawałki w całości. Całość skropić sokiem z cytryny, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec przybrać sprażonymi migdałami. Smacznego ;)