Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kolorowe
Ciasto II
4 białka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka maku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
białka ubijamy na sztywna dodajemy cukier i powoli reszte skladników. Pieczemy ok 35 minut.
Masa
0,5 litra mleka
5 łyzek mąki ziemniaczanej
1 niepelna szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
5 żóltek
1,5 kostki masła
Żóltka ucieramy z cukrami, mąka i z mlekiem - gotujemy gęsty budyn ciagle mieszajac. zimny budyn miksujemy z masłem
Polewa
1 budyn waniliowy
1 galaretka wisniowa
kompot wisniowy - w słoiku (taki z wisniami, najlepszy domowy)
ugotowac budyn w pół litrze kompotu wisniowego (jak mamy mniej to uzupelniamy woda). Do gorącego budyniu wsypujemy galaretke i dokladnie mieszamy.
dodatkowo
powidla śliwkowe
UkladamyL
ciasto kislowe
powidla + polowe masy, ciasto makowe, druga czesc masy. wisnie, przygotowana, zgęstniala juz polewa