Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne Pyzy

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opakowanie 500 g makaronu lasagne 1
l sosu bolońskiego w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/9198/sos-bolonski.html 1,5
łyżeczki proszku grzybowego 2-3
szkl. wody 3/4
dkg grubo startego sera żółtego 30
łyżki masła 1-2
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne Pyzy

Sosy przygotowujemy w/g podanych przepisów. Do gorącego beszamelu dodajemy proszek grzybowy rozmieszany w 3/4 szkl. wody i gotujemy jeszcze chwilę. Formę (ja zapiekam w takiej o wym. 20x30 cm, wys 6 cm) wysmarować dobrze masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wlewamy chochelkę sosu bolońskiego i sosu beszamelowego, tak zygzakiem, ale żeby pokryły dno. Na to układamy, blisko obok siebie i dociskając - suche, nie gotowane, płaty makaronu. Jeśli trzeba płaty łamiemy na mniejsze kawałki uzupełniając przy brzegach. Nie martwcie się, po zapieczeniu nie widać, że płaty są połamane. Na makaron wlewamy 2 chochelki s. bolońskiego i chochelkę beszamelu, rozprowadzamy łyżką w miarę równo szczególnie dokładnie przy krawędziach, posypujemy garstką sera żółtego i łyżką parmezanu. Następna warstwa to makaron, potem sosy, ser i znów makaron. Na ostatnią warstwę makaronu wlewamy s. boloński, na to tylko parmezan i na wierzch reszta beszamelu, który zapiecze nam się ładnie na brązowo. Trochę sera żółtego zostawiamy na później. Ja w swojej foremce układam 4 warstwy makaronu, po 5 płatów na warstwę (zostaje mi 5 płatów z opakowania), ale makaron podczas pieczenia nieco pęcznieje a sos wrze i nie można wykładać formy aż po brzegi. Lasagne pieczemy ok. 40-50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Na 5 min. przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztką żółtego sera. Lasagne trzeba odstawić po wyjęciu z piekarnika na co najmniej 20-30 min. aby nieco stężała. Inaczej podczas krojenia i nakładania będzie wypływał sos i porcje się rozpadną. Można ją też zapiec kilka godzin wcześniej a przed podaniem odgrzać. Jeśli ktoś nie lubi mocno przypieczonej może wierzch formy przykryć, na połowę czasu pieczenia, folią aluminiową. Ilość składników w podanych przepisach na sosy pozwala na ugotowanie wystarczającej ich ilości do lasagne z 500g makaronu.

Aby suchy makaron ładnie nam zmiękł podczas pieczenia powinniśmy zalać go gorącymi sosami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 04.09.2011 21:03
mięso jest w sosie przecież
Ewa/kalapurtka 04.09.2011 19:45
ale czemu bez mieska
Ewa/kalapurtka 04.09.2011 19:42
pyszne
Misia90 23.08.2011 12:03
extra
Marysia 23.08.2011 11:52
super
Karolina69 23.08.2011 11:38
fajne
Halusia 29.04.2011 21:49
Pyszniutkie
Sarenka 05.03.2011 14:32
Smaowite i sycace danie, które od czasu do czasu robie :)
Sarenka 05.03.2011 14:32
Smaowite i sycace danie, które od czasu do czasu robie :)
fasola 09.01.2011 23:23
trzeba sprobowac bo wyglada rewelacyjnie
msmariusz 28.11.2010 18:13
ślinka cieknie
izoldaaa6 14.09.2010 10:05
jeszcze nigdy nie jadłam lasagne, chyba czas spróbować :)
bietka 09.09.2010 12:40
pyszności, palce lizać:)
SmakolykiJoanny 09.09.2010 09:54
widze ser zapiekany pycha
banditka 08.09.2010 11:18
supoer
Malinka 05.08.2010 22:13
Muszę kiedyś wykorzystać ten przepis!!!
kasiurek 08.07.2010 21:49
Bardzo podobne do tego jak ja robie, pycha!!:)
Natalia/tubisiek 20.06.2010 06:54
Też taką robię i bardzo polecam bo jest pyszna! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak