Oderwać wierzchnie, zwiędłe liście kapusty, następnie odkroić kolejnych 8. Zgrubiałe nerwy odkroić nożem, żeby nie łamały sięw czasie zwjania. W garnku zagotować litr wody z octem, cukrem, liściem laurowym, goździkami i solą. Za pomocąłyżki zanurzyć w niej na kilka minut liście kapusty, następnie wyjąć. Obrać cebulę, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor w 1 łyżce masła. Mięso zmieszaćz cebulą, jajami, tartąbułką, a także z solą, pieprzem i gałkąmuszkatołową. Na każdym liściu położyć 1/8 ilości masy mięsnej, zawinąć, zawiązać nicią kucharską. Resztę tłuszczu roztopić na patelni, przysmażyć gołąbki ze wszystkich stron, następnie wlać wywar z mięsa i trochę wina. Gotować około 30-40 minut pod przykryciem, następnie gołąbki wyjąć i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Do sosu dodaćśmietanę i zasmażkę, doprawić solą i pieprzem, podawać do gołąbków.