Przepis i sposób przygotowania na: lekka sałata winegrette ze słonecznikiem
. Nikt nie będzie kręcił nosem bo.. kto nie lubi prażonego słoneczniku :D
Przygotowujemy sos w kubku, słoiku bądź miseczce: najpierw wlewamy ocet i przyprawy - mieszamy do ich rozpuszczenia, dolewamy oliwy i znowy mieszamy. Prócz soli i pieprzu można dorzucić inne przyprawy - znajdziecie je w przepisach na sosy winegrette.
Sałatę płuczemy, odsączamy i rwiemy na części. Lodową możemy pokroić.
Podsmażamy słonecznik na suchej patelni - na duzym ogniu. Po kilku chwilach musimy przemieszać aby ziarna
były rumiane z dwóch stron
.
Sałatę polewamy sosem przed samym podaniem i lekko mieszamy podnosząc liście. Posypujemy słonecznikiem - najlepiej gdy mamy porcje na talerzu :)
Moim ulubionym połączeniem jest sałata lodowa (zawsze słodkawa, nie gorzka), ocet balsamico - ostry lub jabłkowy - delikatny, olej rzepakowy lub słonecznikowy.