Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

makowy piegusek

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak
1 szkl.
mąka
2 szkl.
cukier
1 szkl.
mleko
1 szkl.
proszek do pieczenia
15 g
margaryna
1 kostka
jajko
3 szt.
cukier waniliowy
1 opak.
Sklep Prymat
cukier puder
do posypania
ułka tarta
do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: makowy piegusek

Z margaryny odciąć mały kawałek, wysmarować formę keksową i wysypać tartą bułką. Rozpuścić margarynę w garnku, dodać mleko, zagotować, ostudzić. Oddzielić białka od żółtek ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką, cukrem waniliowy i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko z margaryną i mak, wymieszać, na koniec dodać pianę z białek. Ciasto wlać do formy, piec w temp. 180 stopni około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak