Przepis i sposób przygotowania na: American cheesecake
Masa serowa
* 6 żółtek
* 1 całe jajko
* szklanka cukru
* 1 cukier waniliowy
* 750 g soft cheese, ja użyłam philadelphia cheese
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka i jajko dobrze ubić z cukrem i cukrem waniliowym. dodać ser i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
Ponadto
* pól litra kwasnej śmietany
* 2 łyżki cuku
Smietanę wymieszać z cukrem.
Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem. Na ciasto wylać masę serowa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieć do suchego patyczka, około godziny. Gorące ciasto wyjać z piekarnika i wylać na nie śmietanę. Wstawić z powrotem do piekarnika na 5 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wystygnięciu przykryć blachę żeby śmietana nie popękała.