Namoczyć bułkę w wodzie.Obrać cebulę,drobno posiekać.Zanieść mieszane mielone mięso z odciśniętą bułką,cebulą i jajkiem.Doprawić solą i pieprzem.Uformować ok 12 klopsików.Zagotować w garnku lekko osoloną wodę.Zmiejszyc ogień,włozyć klopsiki do wrzątku gotowac ok15 minut na bardzo małym ogniu.Oczyścić dymkę,umyć i pokroić w cienkie talarki .Pieczarki umyć i rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu,wrzucic pieczarki i dymkę,podsażyć stale mieszając.Wyjąć z garnka.Rozgrzać masło(margarynę),wyspać mąkę i curry,zrobić zasmażkę.Wlać rosół i śietanę,całość wymieszać doprawic pieprzem i solą.Osączyć paprykę na sitku,pokroic w paski,dodać z dymką i pieczarkami do sosu,podgrzać.Osączyc ugotowane klopsiki ,przełożyc do miski,polac sosem.