Przepis i sposób przygotowania na: tort malinowo-morelowy
Rozbij jajka. Białka ubij, dodając sól, 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy. Wymieszaj z żółtkami. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w temp. 175 stopni ok. 30 minut.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ubij śmietankę z resztą cukru. Odłóż dwie połówki moreli i parę malin. Resztę moreli zmiksuj z połową rozpuszczonej żelatyny i 1/3 bitej śmietany. Maliny przetrzyj przez sito, by usunąć pestki, zmiksuj z resztą żelatyny i połową pozostałej bitej śmietany.
Ciasto wyjmij z formy. Przetnij na 3 krążki, przełóż je kremami: morelowym i malinowym. wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą bitą śmietaną. udekoruj odłożonymi owocami i migdałami. Schładzaj 2 godziny.