Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym
Kapustę obrać ze zwiędniętych liści, wykroić głąb. W dużym garnku (takim, żeby zmieściła się kapusta) zagotować wodę. Włożyć kapustę :dziurą po głąbie do dołu i parzyć ok 10 minut (przy młodej albo włoskiej kapuście wystarczą 3-4 minuty). Obrócić na drugą stronę i parzyć jeszcze przez chwilę. To sprawi, że liście odejdą i nie będą porwane. Z każdego liścia dodatkowo skroić stwardniałą część od strony głąba.
Dwa liście (mniejszy i większy) napełnić farszem i zawinąć. Najpierw przykryć farsz brzegiem kapusty, następnie złożyć boki i zwinąć. Z tak zwiniętego gołąbka farsz nie ma prawa się wydostać. I w taki sposób zwinąć wszystkie gołąbki. Odłożoną cebulkę przełożyć do garnka, w którym będą gotowane gołąbki, ułożyć ściśle jedną warstwę gołąbków, wlać tyle wody, aby ta warstwa była zanurzona do 2/3 i posolić każdego gołąbka. Ułożyć kolejną warstwę i również posolić. Wrzucić do garnka liść laurowy, ziele i pieprz i gotować ok 80-100 minut (od zagotowania), aż gołąbki będę miękkie a mięso w środku ugotowane.
Podawać z sosem pomidorowym.