Przepis i sposób przygotowania na: Mansaf - kuchnia arabska
Zaczniemy od migdałów, które wkładamy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Skórka zacznie od nich po czasie odchodzić. Czyścimy je ze skórek i odkładamy na talerzyk. Przydadzą się na później.
Kolejno przygotowujemy ryż. Wsypujemy go do małego garnka i zalewamy wodą. Mieszamy i odkładamy na jakieś 30 minut by napęczniał. Po 30 minutach dolewamy wody na tyle by przykryła paznokieć palca wskazującego. Dosypujemy odrobinę soli (według uznania) i kilka kropel oliwy z oliwek. Garnek stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy, aż ryż będzie gotowy.
Następnie do dużego garnka dajemy jogurt naturalny typ grecki (jest on gęstszy od zwykłego jogurtu i najbardziej odpowiedni do tego dania). Do kubków po jogurtach wlewamy wodę i dolewamy do jogurtu. Jogurt z wodą mieszamy tak by powstał jednolity płyn. Cebulę kroimy na ćwiartki, siekamy ząbki czosnku i także dodajemy do jogurtu. Przyprawiamy - sól i pieprz. Włączamy kuchenkę na wolny ogień i stawiamy garnek z sosem. Sos mieszamy aż zacznie się gotować. BARDZO WAŻNE: Sos w żadnym etapie przyrządzania nie może zacząć wrzeć! Jeżeli tak się stanie możecie zaczynać od początku. Do sosu dodajemy kurczaka i mieszamy przez kolejnych 30-40 minut. Sprawdzamy czy kurczak ugotował się poprawnie.
Garnek zdejmujemy z ognia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wcześniej przygotowane migdały. Podsmażamy je na złotawy kolor.
Na talerz układamy ryż, na to kawałki kurczaka i obficie polewamy sosem. Kolejno dodajemy migdały i posiekaną pietruszkę.
Smacznego!