Przepis i sposób przygotowania na: Tort sernikowo-kawowy
kwaśna śmietana- 200 g
cukier- 2 łyżki
kawa rozpuszczalna- 2 łyżeczki
likier Amaretto- 2 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
SPÓD:
Gorzką czekoladę połamać nn kawałki i roztopić w rondelku i ostudzić- ma być lekko ciepła.
2 łyżeczki kawt rozpuszczalnej roztopić w 2 łyżkach likieru Amaretto(likier można troche podgrzać- wtedy łatwiej się rozpuści).
Miękkie masło ucierać z cukrem na gładką masę. Osobno ubić jajko. Za pomocą miksera połączyć ubite masło z roztopioną czekoladą, mąką, jajkiem i rozpuszczoną kawą.
Powstałą masę przełożyć do tortownicy, równo rozporowadzić i poukładać na wierzchu biszkopty. Biszkopty powciskać w masę- tak, żeby wystawała 1/3 biszkopta.
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut.
W tym czasie przygotować nasączenie biszkoptów.
Żelatynę zalać w miseczce 1 łyżką wody, w rondelku zagotować resztę wody, rozpuścić w niej 2 łyżeczki kawy, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści- już nie gotować! Jak żelatyna się rozpuści dodać 2 łyżki likieru Amaretto, dokładnie wymieszać i zostawic do ostudzenia.
Jak ostygnie nasączyć biszkopty w zapieczonym spodzie.
MASA SEROWA:
Do miski włożyć ser mielony-najlepiej taki śmietankowy i serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Ucierać na niskich obrotach miksera aż składniki się połączą, dodać cukier i cukier waniliowy, miksowac dodając po jednym jajku. Dodać śmietankę- najlpiej 36% i likier Amaretto. Zmiksować na niaskich obrotach.
Masę serową delikatnie wylac na spód piec przez 15 minut w 180 stopniach i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut.
WIERZCH:
Gęstą kwasną śmietaną- 18% zmieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w likierze. Odlać sobie 2 łyżeczki rozpuszczonej kawy- resztę wymieszać ze śmiataną.
Sernik wyjąć z piekarnika- powienien wyrosnąć i opaść- w zagłębieniu umieścić 2/3 a nawet troche więcej śmietanowej masy.
Do pozostawionej kawy dodać kakao- rozpuścić i dodać do reszty śmietanowej masy- dokładnie wymieszać- ta masa powinna być zdecydowanie ciemniejsza niż resztą na serniku. Włożyć tę ciemniejszą masę do szprycy i namalować na serniku dowolny wzór. Włożyć ciasto do piekarnika i piec w 120 stopniach 15 minut- nie trzeba więcej.
Ciasto pozornie będzię jeszcze nie upieczone, ale to tylko takie wrażenie.
Ciasto ostudzić w twmperaturze pokojowej i włożyć do lodówki co najmniej na noc. Najlepsze jest jak postoi dobę w lodówce.
Ciasto jest pyszne, delikatnie kremowe i bardzo ładnie się prezentuje- ja zrobiłam je jako tort na 35 urodziny męża. Ciasto jest pracochłonne, ale warte zachodu!