Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki a\'la flaczki
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam. Pokroiłam w poprzek blaszek w paski, odcinając zgrubiały trzon. Przełożyłam je do garnka i zalałam 1 szkl. wody - gotowałam na małym ogniu ok. 15 min..
Warzywa oczyściłam i pokroiłam w paseczki - powinno być ich razem ok. 1 szklanki. Na patelni rozpuściłam 2-3 łyżki masła i podsmażyłam warzywa mieszając aż zaczęły się przyrumieniać. Wtedy wsypałam 1 łyżeczkę mąki, wymieszałam dokładnie i przełożyłam całość do grzybów. Na patelnię wlałam 1 szkl. wywaru jarzynowego (można dodać także mięsny jeśli ktoś woli) i zdeglasowałam ją, przelałam płyn do garnka z zupą. Doprawiłam całość majerankiem, czosnkiem, papryką ostrą, lubczykiem, solą i ziołowym pieprzem. Gotowałam na małym ogniu jeszcze ok. 15 min..Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy bulionu albo wody.
Przed podaniem odstawiłam danie na pół godziny żeby zupa odpoczęła a podałam ze świeżą bułką.
Papryki radzę nie dodawać dużo bo nie każdy lubi - zawsze można podać pojemniczek z przyprawą na stół i każdy sobie dosypie do smaku.