Przepis i sposób przygotowania na: Placek roladkowy
2 łyżki mąki krupcztki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
polewa czekoladowa
kolorowa posypka
Ciasto kruche:
z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Nastepnie podzielić ciasto na dwie części. Z jednej części upiec placek a z drugiej przygotować cztery roladki. Ciasto na roladki rozwałkować na stolnicy na długość blaszki i podzielić na cztery kawałki. Każdą część posmarować masą do roladek, zwinąć i upiec wszystkie na jednej blaszce.
Masa do roladek:
białka ubić z cukrem kryształem, delikatnie dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na przygotowane ciasto.
Masa do ciasta:
mąki i jajka rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, a resztę mleka zagotować. Całość wlać do mleka i doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać po łyżce ostudzonego budyniu.
Ciasto z wiórkami kokosowymi:
z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszając dodać wiórki kokosowe. Upiec biszkopt, piec ok 20. Ostudzić.
Przełożenie:
ciasto kruche - połowa masy - roladki - druga połowa masy - ciasto z wiórkami kokosowymi - polewa czekoladowa - kolorowa posypka