Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szarlotka z kruszonką

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
1,5 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
margaryna kostka
1/3 szt.
cukier
1/3 szklanki
jajko
1 szt.
żółtko jajek
1 szt.
śmietana 18 proc
2 łyżki
jabłka
1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka
cukier
2 łyżki
kruszonka
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką

Zarobić ciasto, jeśli jest zbyt suche, dodać 1 łyżkę śmietany. Rozwałkować placek. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w ósemki. Wymieszać z bułką tartą i cukrem. Placek przełożyć na blachę, wyłożyć jabłka. Posypać suto kruszonką.
Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
Wstawić placek do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 40-50 min. (przykryć folią aluminiową w trakcie pieczenia, żeby wierzch się nie przypalił).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 30.05.2012 19:09
pyszny
Angelika10 10.06.2011 21:26
Smaczny.
Małgorzata106 20.02.2011 21:14
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak