Przepis i sposób przygotowania na: Placek delicja
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodając 2 łyżki kakao. Piec ok 20 min każdy biszkopt. Ostudzić.
Masa:
mąki, cukier i budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, a resztę mleka zagotować. Wlać mąki i doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Margarynę utrzeć i dodać po łyżce ostudzonego budyniu.
Polewę czekoladową i galaretkę pomarańczową przygotować wg. opisu na opakowaniu.
Przełożenie:
na ciemne ciasto wyłożyć połowę masy. Z jasnego ciasta wykroić szklanką kółka ok. 12 szt na całe ciasto. Ciasto z otworami położyć na ciemnym cieście z masą, a w dziury włożyć po jednym kawałku obranej mandarynki, wsypać bakalie i zalać galaretką pomarańczową. Całość przykryć drugą połową masy, wyłożyć wycięte krążki z jasnego ciasta i polać polewą czekoladową.