Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ryżem, orzehami włoskimi i białą czekoladą
Przygotować masę serową: ryż ugotować i ostudzić. Ser trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia wraz z białą czekoladą i zimnym ryżem. W misce utrzeć pozostałe masło z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Połączyć z masą serowo-ryżowo-czekoladową. Starannie połączyć składniki. Dodać budyń waniliowy, pozostałe zmielone orzechy, sok wyciśnięty z cytryny, brady i ubitą śmietanę (25 dag). Na samym końcu wymieszać z pianą ubitą z białek. Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez godzinę. Piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na kolejną godzinę.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.