Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkami
Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wykroić gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu do miękkości, można podlać odrobiną gorącej wody. Dosłodzić do smaku, wsypać troszkę cynamonu. Wmieszać kilka łyżek bułki tartej, żeby zagęścić masę. Ostudzić.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia jabłkowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC.