Przepis i sposób przygotowania na: Reniferki
W misce zmieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i mielone migdały. Dodać mleko, roztopione masło, roztrzepane jajko i wymieszać łyżką- mają zostać grudki. Dosypać rodzynki, wymieszać.
Przygotować formę na muffinki- każdy dołek wyłożyć papilotką, nakładać ciasto do każdej papilotki i piec muffinki ok 30 minut w 180 stopniach.
KREM:
Odlać 1/4 szklanki mleka i dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier z cukrem waniliowym i żółtko. Bardzo dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować i do gorącego mleka wlewać powoli odlane mleko ciąge mieszając. Zagotowac powstałą masę. Ostudzić.
Miękkie masło zacząć miksować mikserem dodając stopniowo budyniową masę. Miksować aż powstanie piękna, kremowa, jednolita masa.
Każdą babeczkę posmarować z wierzchu kremem- dość obficie.
Z rodzynek zrobić reniferkom oczy, z żurawiny czerwone nosy, a precelki delikatnie połamać na pół- i zrobić z nich rogi
Przepis na 12 babeczek