Sposób przygotowania

Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45x 40 cm.
Masa makowa: Do masy dodałam jabłka oraz bułkę tartą. Na koniec masę delikatnie wymieszałam z pianą ubitą z 3 białek. Cukru już nie dosypywałam, bo masa jak i jabłka były wystarczająco słodkie.
Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.
Piec ok. 1h i 10-15min. min w temp. 175 stopni C. Uważać, żeby sernik za bardzo nam się nie spiekł z wierzchu, najlepsza jest lekko złota skórka:)
Wierzch udekorować wg upodobań (czasem ozdabiam polewą czekoladową i posypuję kokosowymi wiórkami).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    teresa18

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    bardzo lubiane ciasto przez moich chłopaków
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Uwielbiam takie ciasta
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo smakowite ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Serniczek i makowiec czyli połączenie idealne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !